Tunnisteet

elintarvikkeet (48) elämä (34) Emmerdale (7) Euroviisut (3) haaste (10) joulu (7) juoma (15) keho (30) kesä (1) kirjat (22) koira (14) kuntoilu (57) Kuntoportti (20) käsityöt ja askartelu (7) Leffat (7) lenkkeily (11) lista (19) Minä (16) musiikki (5) onnellisuus (11) paasto (9) pelit (7) pyöräily (7) reissaaminen (15) ruoka (41) spinning (9) syksy (7) talvi (5) tankotanssi (18) unet (1) vaatteet (13) venyttely (10) yoga ja pilates (6) zumba (5)

maanantai 27. elokuuta 2012

Kymmenen hyvänmielen kirjaa -haaste

Raisa haastoi minut listaamaan kymmenen hyvänmielen kirjaa, joten tässä ne tulevat. Eivät välttämättä mikään todellinen top10 ja muutenkin järjestys on satunnainen. Päätin laittaa tähän vain ne, jotka ensimmäisenä tulivat mieleen. Tämä oli selkeästi vaikeampi tehtävä kuin nuo elokuvat. Vaikka aikoinani olinkin melkoinen lukutoukka ja sain jopa "Kova lukija" -diplomin, niin valitettavasti nykyään tulee luettua aivan liian vähän, eikä niitä kirjoja niin vain tule yhtäkkiä mieleen. Noin puolentoista vuoden ajan olen kyllä yrittänyt lukea taas yhä enemmän ja enemmän. Ei vaan näistä tule mieleen, että mikään näistä parin vuoden sisällä luetuista olisi sopiva tälle listalle. Joko niissä on seksiä, huumeita, raakuuksia ja murhia ja/tai ne ovat Terry Pratchettia. Osa näistä olisi sopinut niin kirjoihin kuin elokuviinkin, mutta päätin, etten halua näille listoille päällekkäisyyksiä.

1. Tähtisumua (Neil Gaiman)
No, tämä kirja olisi tullut selkeästi ykköseksi, jos tässä listassa olisi ollut joku järjestys. Tässä vain on sitä jotain. Aikoinaan kun luin tämän ensimmäisen kerran, niin luin sen yhdessä päivässä. Tai ehkä juuri sellainen lukutapa vaikuttikin siihen, millaiset tunteet tätä kirjaa kohtaan syntyivät.

2. Pikku naisia (Louisa M. Alcott)
Yleensä kaikki nämä vanhaan hyvään aikaan sijoittuvat sisaruksista kertovat kirjat ovat hyviä.

3. Dear Fatty (Dawn French)
Hauskin omaelämäkerta, johon minä olen koskaan törmännyt..

I am not, I repeat, NOT a lesbian - even though I'd like to be one when I grow up. 

4. Se ainoa oikea (Lisa Jewell)
Pakko myöntää, etten muista tästä kirjasta paljoakaan, mutta muistelisin että se sopisi tähän kategoriaan ja Omasta hyllystänikin se löytyy, joten kai sen voisi joskus lukaista uudelleen. Muistaakseni juuri niin lässy kuin nimi antaa ymmärtää.

5. *syötä tähän melkein mikä tahansa varhaisnuorille suunnattu fantasiakirja*
Tässä kirjassa on alusta loppuun asti ihana tunnelma ja kiehtova maailma. Kirja on jännittävä, mutta sen päähenkilö kuitenkin melko puhtoinen ja viaton, ehkä jopa naiivi.

6. Lotta-kirjat (Merri Vik)
Tämä ihana tyttökirjasarja on mielessäni usein. Tekisi mieli lukea ne uudelleen, mutta olisivatko enää ollenkaan niin hyviä kuin silloin kun niitä joskus pikkutyttönä luki. Mielestäni nämä olivat paljon hauskempia kuin monet muut tyttökirjasarjat. Nykyään en kyllä niin enää pidä koheltamisesta ja kommelluksista ja niitä taisi Lotan elämä olla pullollaan. Huh, pienen tarkastuksen jälkeen selvisi, että kirjoja on 47.  Siinähän sitten riittääkin lukemista.

7. Tom ja keskiyön puutarha (A. Philippa Pearce)
Keskiyöllä kolmetoista kertaa lyövä kello ja aikamatkustelua, vaiko unta vain kaikki?

8. Lassi ja Leevi (Bill Watterson)
Näitä sarjakuvia kuuluu lukea aina sateisina päivinä vilttiin kääriytyneenä juoden samalla kuumaa kaakaota, jossa vaahtokarkkeja.



9. Peppi Pitkätossu Etelämerellä (Astrid Lindgren)
Maailman vahvimman tytön jännittävä seikkailu.

10. Vuosisatamme kronikka
Tämä kirja minulla tuli alunperin mieleen heti toisena tai kolmantena, mutta otin sen pois ja ajattelin laittaa listalle vain "oikeita" kirjoja. Alkaa kuitenkin mennä näiden keksiminen jo liian vaikeaksi ja sormeni syyhyävät jo kohti tuota julkaise-nappia. On vaan niin mukava selailla historiaa ja tuota nimenomaista kirjaa lukiessa tulee ihan lapsuus mieleen.

Kirjan sisältö muodostaa myös myöhemmin julkaistun Ihmiskunnan kronikka -nimisen 12-osaisen kirjasarjan kuusi jälkimmäistä osaa. Kuudessa ensimmäisessä osassa on käsitelty tiivistetymmin koko ihmiskunnan historia kivikaudelta alkaen. (Wikipedia)

Saisipa joskus käsiinsä tuon Ihmiskunnan kronikan alkuosatkin.




Suurin osa keksimistäni näyttää olevan lapsille tai nuorisolle suunnattua kirjallisuutta. Eikö aikuisille tehdä lainkaan lämminhenkisiä kirjoja, jotka saavat hyvän mielen? Vai enkö vain ole sattunut lukemaan sellaisia? Jos joku tietää sellaisia kirjoja, jotka ovat aikuisille, lämminhenkisiä ja vielä kaiken lisäksi hyviä, niin saa suositella. Mielelläni lukisin niiitäkin.

Vaikeudesta huolimatta haaste oli oikein mukava. En suutu, vaikka minua haastettaisiin useamminkin.






5 kommenttia:

  1. Ihana tuo valokuva noista kirjoista <3

    Haaste oli minustakin kyllä vaikea. Eiväthän mitkään kirjat ole kokonaan alusta loppuun jotain iloista hykertelyä. Tylsäähän sellaista olisikin lukea. Joku traaginen käänne on oltava :D

    Omalta listaltani ainakin tuo Bridget Jones on sellainen hyväntuulinen vaikka aikuisten kirja. :)

    VastaaPoista
  2. Bridget Jonesista olenkin haaveillut jo vuosia. Siis siitä kirjasta. Ehkäpä katsastan senkin kirjastosta seuraavan kerran kun käyn. Melko iso lista tuli jo kirjoitettua ylös kaikkia kirjoja, joita pitäisi hakea. Tuskin ilman lisäaikaa saankaan niitä kaikkia luettua. :)

    VastaaPoista
  3. No minua on aikuisten kirjoista lämmittänyt kovasti "Ystävyyden talo" se on Steinbeckin kirja inhimillisyydestä ja ystävyydestä. Agatha Christien tuotannosta kevyen viihteellisin on "Askel tyhjyyteen", jota voin varauksetta suositella. Sekä kaikkia kirjoja, jotka on kirjoittanut Jeevesin isä P.G.Wodehouse. Niitä on vaan suomennettu harmillisen vähän ja se kieli on englanniksi melko kiehkuraista... Ja luin just kesälukemisinani Bridget Jonesin, nii olihan se kyllä hauska! Hih!

    VastaaPoista
  4. Esimerkki kiehkuroista kirjasta "The Luck of the Bodgins": Into the face of the young man who sat on the terrace of Hotel Manifique at Cannes there had crept a look of furtive shame, the shifty, hangdog look which announces that an Englishman is about to talk French.

    Hih!

    VastaaPoista