Tunnisteet

elintarvikkeet (48) elämä (34) Emmerdale (7) Euroviisut (3) haaste (10) joulu (7) juoma (15) keho (30) kesä (1) kirjat (22) koira (14) kuntoilu (57) Kuntoportti (20) käsityöt ja askartelu (7) Leffat (7) lenkkeily (11) lista (19) Minä (16) musiikki (5) onnellisuus (11) paasto (9) pelit (7) pyöräily (7) reissaaminen (15) ruoka (41) spinning (9) syksy (7) talvi (5) tankotanssi (18) unet (1) vaatteet (13) venyttely (10) yoga ja pilates (6) zumba (5)

maanantai 24. helmikuuta 2014

Vuosi 2013

Vuoden 2012 lopussa kirjoitin näin: "Ensivuodella on kova paikka, jos se aikoo päihittää tämän vuoden."
Nyt on aika tarkastella kuinka kävi.

Viimeinen puolisko vuodesta 2013 meni kovin kiireisissä merkeissä. Blogiinkaan ei tullut paljoa kirjoiteltua. Siihen on oikeastaan ihan hyvät syynsä. Syksyn olin erittäin kiireinen ja väsynyt. Kaikki aika meni vain parin projektin parissa tai nukkumisessa. Toinen projekteista oli koulu, josta ei ole mitään mielenkiintoista sanottavaa ja toinen suurempi projekti oli eräs toinen juttu, josta en halunnut täällä vielä mitään mainita. Nokkelimmat pokkelimmat kenties arvaavatkin mistä on kyse, kun ovat lukeneet tämän tekstin loppuun.

No, mitenkäs se vuosi sitten meni minulla?

Kuntoilu

Olin asettanut itselleni tavoitteeksi, että kävisin kuntosalilla vähintään 52 kertaa vuoden aikana. Siinähän olisi vain kerta per viikko ja tavoite oli huomattavasti pienempi kuin mitä olin asettanut itselleni vuotta aikaisemmin. Ilmeisesti minun ei kannattaisi tehdä itselleni mitään tällaisia liian tarkkoja haasteita lukumäärineen. Plörinäksihän se meni. Jossain vaiheessa oli ehkä motivaatiopulaakin itse salitreeneihin ja viimeistään syksyn monen viikon flunssa kaatoi haaveet tuosta 52 kerrasta.

Muutenkin lista liikunnoista, joita olen eniten harrastanut on hämmästyttävän arkinen. Missä sieltä ovat ne kaikki erikoiset ja hauskat ryhmäliikuntatunnit? Eivätkä pyöräilykilometritkään näytä ihan niin hyviltä kuin aiempina vuosina. Jälkimmäinen sentään selittyy sillä, että kertaakaan ei ole tarvinnut käydä töissä. Ensimmäistä voisi selitellä ehkä sillä, että olen käynyt monissa eri jutuissa, eikä viime vuonna mikään ollut erikoisemmin vakiotuntini. Koko listaa katsellessa liikuntasuorituksista löytyy kuitenkin kaikenlaista, mm: tankotanssia, luistelua, vatsatanssia, joogapilatesta, zumbaa, kahvakuulaa ja kaikenlaista jumppaa. Jopa yksi kerta pesiksen peluuta! Myös se monen viikon flunssaillu teki tähän varmasti myös osansa. Ensin en päässyt moneen viikkoon liikkumaan ja sitten en oikein uskaltanutkaan palata liikunnan pariin tai tiennyt, että mitä kaikkea sitä uskaltaisi tehdä. Harjoituksia olen merkannut ylös 260, joista kertyy yhteensä 153 tuntia. Tuosta ei voi kuitenkaan tehdä mitään oikeita johtopäätöksiä sen suhteen mitä liikkumiseni yleensä kestäisi, koska ihan jokaiseen juttuun (esim. uintiin) en ole joka kerta laittanut niitä aikoja. Joskus taas laitan koko päivän pyöräilyt yhteen, vaikka ne olisikin tehty useammassa osassa. Joka tapauksessa luvut kalpenevat edellisen vuoden lukujen 422/237 rinnalla. Tähän keksin äkkiä ainakin kolme (teko)syytä:
1. Se pitkä flunssailu.
2. Koulu ja muut kiireet. (Koko lukuvuonna en ole päässyt niille ryhmäliikuntatunneille, joille haluaisin kaikkein eniten. Paitsi jos on ollut joku vapaapäivä.)
3. Hyötyliikunnan väheneminen. (Nykyään ei tarvitse tehdä niin pitkiä matkoja ja talven olen kulkenut bussilla.)

Kirjallisuus

Innokkain mielin aloitin alkuvuodesta kirjahaasteita. Hyvin pian kuitenkin huomasin, että lukemisesta meinasi tulla pakkopullaa ja hylkäsinkin haasteet kokonaan. Olen kuitenkin ylpeä siitä, että normaalia enemmän luin kirjoja, jotka löytyivät ihan omasta hyllystäni. Vieläkin siellä silti on lukemattomia kirjoja. Kirjastosta lainasin vaihtelevasti kirjoja. Kesällä luin vähän kevyempää, kun työt olivat niin rankkoja (lapsenvahtihommia) syksyllä lainailin enemmän kirjoja, joista toivoin oppivani jotain uutta. Lapsuuden ajan Lotta-kirjoihin oli ihanaa palata pitkästä aikaa. Kenties ensikesänä jatkan siitä mihin jäin. Kyseessä ehdottomasti kesälukeminen. Ei noita nyt talvella olekaan tehnyt mieli lukea.
Osa kirjoista jäi vähän kesken, niin en ihan kaikkia ole viitsinyt tähän listaan kirjoittaa, mutta tässä kuitenkin suurin osa niistä, joita luin:

 1. Kuninkaan Salamurhaaja, Robin Hobb
 2. Islannin kirjailija, Hallgrímur Helgason
 3. Tikapuut Tarinoita, Kari Krapu
 4. Monte Criston Kreivi, Alexandre Dumas
 5. Lottapa tietenkin, Merri Vik
 6. Vitamiinivallankumous, Knut T. Flytlie
 7. Niin Lotan tapaista, Merri Vik
 8. Lemmikkikaupan tytöt, Snellman, Anja (äänikirja)
 9. Laihtumisen säännöt, Bob Harper
 10. Palaneen talon salaisuus, Enid Blyton
 11. Kadonneen kissan salaisuus, Enid Blyton
 12. Lotta on aina Lotta, Merri Vik
 13. Käytä järkeäsi Lotta, Merri Vik
 14. Kolme etsivää ja kauhujen linna, Alfred Hitchcock
 15. Detox PUHDISTA KEHOSI JA LAIHDU, Ulrika Davidsson
 16. Rajaton, Jillian Michaels
 17. Älä lannistu Lotta, Merri Vik
 18. Monty Pythonin maailma, Pythonit & Bob McCabe
 19. Murha maalaiskylässä, Agatha Christie
 20. Lohikäärmeen surmaajan paluu, R.A. Salvatore
 21. Pieni talo preerialla, Laura Ingalls Wilder
 22. Liikunnallisen äidin käsikirja, Anneli Päivänsara
 23. Harry Potter ja viisasten kivi, J.K. Rowling (äänikirja)
 24. Kantamisen kausi Aika raskaudesta sylihoitoon, Malla Rautaparta
 25. Harry Potter ja salaisuuksien kammio, J.K. Rowling (äänikirja)
 26. Liikkuva äiti, Virva Pisano
 27. Marjoja & Maskaraa, Noora Shingler
 28. Tykit, taudit ja teräs, Jared Diamond
 29. Kirstun arvoitus, Agatha Christie
 30. Azkabanin vanki, J.K. Rowling (äänikirja)
 31. Salamurhaajan taival, Robin Hobb
 32. Darwinin radio, Greg Bear
 33. Turkissa, linnoituksella.
  Dath Vader ja poika, Jeffrey Brown

Käsityöt

Tavoitteenani oli: "Ylipäätään tehdä enemmän käsitöitä ja nimenomaan valmiiksi asti. Tehdä valmiiksi keskeneräiset käsityöt. Korjata takit ompelemalla saumat kiinni ja napit paikalleen tai heittää ne takit kokonaan menemään."
Tässä olen onnistunut siinä mielessä, että kyllähän noita kaikenlaisia juttuja on tullut tehtyä ja jopa ihan valmiiksi astikin. Noita takkiasioita ja muita en vain ole muistanut lainkaan. Olisi varmaan pitänyt tulostaa nämä tavoitteet ja laittaa seinälle johonkin, mistä olisin nähnyt ne säännöllisesti. Katsotaan, jos saisin ne takit korjattua tänä vuonna. Annettakoon anteeksi tämä unohdus ihan jo siksi, että kyseessä ovat talvitakit, enkä ole pystynyt tänä talvena käyttämään normaaleja takkejani.

Muu elämä ja kohokohdat

Tippukiviluolassa, arvatkaa missä.
No, Turkissa.
Mieleen vuodesta jäivät lämmin ja mukava kesä ja kaikki mukavat reissut. Suurimpana reissuna Turkin matka. Kesän kruunasi voitto Kuntoportin menestystarinakisassa. Kiitos vielä kaikille äänestäneille.

Aiempiin vuosiin verrattuna elämä oli paljon rutinoituneempaa. Ensimmäisestä puolesta vuodesta voisi melkein sanoa, että tylsää. Onnellista, mutta tylsää. Siinä ei kuitenkaan ole mitään huonoa. Ihan kiva, että välillä voi rauhoittua rutiineihinkin, eikä elämä ole koko ajan pelkkää draamaa draaman perään ja seikkailuista toiseen hyppäämistä. Välillä on ihan hyvä rauhoittuakin. Hauskaa on silti tullut pidettyä, mutta ihan sellaisten tavallisten asioiden parissa, esim. leffat, kirjat, stand up -illat, koti-illat ja kaikenlainen mukava arkinen puuhailu.

Vuosi 2013 ei tuonut mukanaan niin suuria muutoksia kuin 2012, jolloin kaikki elämässä tuntui muuttuvan. Voisin vaikka lyödä vetoa, että vuosi 2014 tuo tullessaan varmasti ainakin yhden suuren muutoksen.

5 kommenttia:

 1. Erja havahtui talviunesta \o/ kun luetut kirjat laittaa tolleen listaan niin näyttää että olis lukenu ihan hirveesti :D tai musta ei ainakaan tunnu siltä, että tulis luettua kovin paljon, mutta kai sitä pari kirjaa kuukaudessa tulee kulutettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei iske se takatalvi, niin ei tarvitse painua takaisin unille! :)
   Kyllähän tuo yllättävän isolta tuo lista noin katsottuna vaikuttaa, vaikka tuntuu etten ole lukenut mitään koko vuonna. Onhan tuossa myös enemmän kuin viimevuonna!
   Ei kiinnitetä huomiota siihen, että mukana on paljon kevyttä ja lyhyttä lasten/nuorten kirjallisuutta.
   Ihan niitä pienimmille tarkoitettuja lastenkirjoja en olekaan listaan laittanut. Muuten lista olisi ihan mahdottoman pitkä ja samat kirjat toistuisivat uudelleen ja uudelleen. :D

   Poista
 2. Höhöhöö, tuo kirjalista kyllä paljastaa sun suunnitelmat! Kannattaisikohan ottaa tuo kirja 31 pois tuosta, ettei ihan kaikki nokkelimmat pokkellimmat hoksaa sun alanvaihtosuunnitelmia! :O

  VastaaPoista
 3. Emmä vielä malttanutkaan alkaa nukkumaan ku eksyin sun blogiin. Oliks toi kirja 22.hyvä/lukemisen arvoinen?

  t. Arvaa kuka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni oli ihan lukemisen arvoinen opus. Vähän sai osviittaa siihen, että mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.
   Nyt kun muistaisi mitä siellä loppuosiossa oli tähän tämänhetkiseen elämäntilanteeseen.
   T: Rapakuntoinen

   Poista