Tunnisteet

elintarvikkeet (48) elämä (34) Emmerdale (7) Euroviisut (3) haaste (10) joulu (7) juoma (15) keho (30) kesä (1) kirjat (22) koira (14) kuntoilu (57) Kuntoportti (20) käsityöt ja askartelu (7) Leffat (7) lenkkeily (11) lista (19) Minä (16) musiikki (5) onnellisuus (11) paasto (9) pelit (7) pyöräily (7) reissaaminen (15) ruoka (41) spinning (9) syksy (7) talvi (5) tankotanssi (18) unet (1) vaatteet (13) venyttely (10) yoga ja pilates (6) zumba (5)

keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Spinnig-maratonilla ja paastokuulumisia.

Lauantaina Kuntoportilla järjestettiin jälleen ihana spinningmaraton. Eli kolmen tunnin poljentaurakka.
Kävellessä salille päin tuli jotenkin huono olo ja pelkäsin jo että mitähän tästä tulee. Päätin silti sinnillä vetä tunnit läpi. Tai ainakin aloittaa ne ja jatkaa niin kauan kuin vain ei olo pahene, en oksenna tai pyörry ja pysyn pyörän selässä.

Suhteellisen hyvin spinning menikin kaikesta huolimatta ja jaksoin loppuun asti. Kenties tankkasin aamulla hiukan liikaakin ruokaa. Ensikerralla pitää muistaa syödä hiukan kevyemmin tai herätä aikaisemmin syömään.

Tapahtuma koostui siis näistä tunneista.
10.00 Spin Easy 45' Linda
10.45 Spin Cardio 45' Päivi (Suomiteema)
11.30 Spin Cardio 45' Hanna
12.15 Spin Revolution 45' Noora

Vaikken suomalaisesta musiikista tykkääkkään mitenkään erikoisen paljon, niin on aina hauskaa, jos on jotain erilaista teemaa tunneilla. Tuntia piristi myös Päivin teemaan sopiva sinivalkoinen pukeutuminen aina shortseista lippalakkiin.

Biisipalkinto päivän yllättäjäksi oli Game of Thronesin tunnarikappale. Enpä olisi uskonut, että sellaistakin voi onnistua kuulemaan spinningtunnilla. Parhaan biisin palkinto jaettakoot sitten edellämainitun ja Michael Jacksonin Beat It -kappaleen kesken. Milloinkahan saisi Michael Jackson -teeman spinningtunnille? Siinä sitä energiaa vasta piisaisikin.


Sitten paastotunnelmiin.

Toisen viikon toinen paastopäivä meni melkein samoilla ruoilla kuin viimeksi, joten en jaksa niistä tarkemmin kertoa.

Paastoilu on ruvennut tuntumaan liian helpolta, eikä seuraavanakaan päivänä ole ollut nälkä. Kaikkeen näköjään tottuu ja ensimmäistä kertaa ymmärrän miten jollain voisi helposti mennä tuollainen ylikin ja kehittyä syömishäiriöksi. Itse olen kuitenkin syöttänyt itseäni väkisin, vaikkei nälkä ole ollutkaan ihan vain siksikin, että minulla on usein liikuntapäiviä ja pakkohan niihin on tankata. Eli taas lisähyötyä liikuntainnostuksesta.

Painoasiat paastoilukokeilun aikana ovat menneet siten, että tämän viikon punnituksen tulos näytti
-0.8kg verrattuna siihen mitä se oli projektin alkaessa ennen yhtäkään paastopäivää. Se on samalla alhaisin paino sitten vuoden 2006 tai 2005. (Sitä en jaksa pohtia onko kyseessä lihasta, läskiä vai jotain muuta.) En tiedä kuinka paljon tuohon vaikuttaa se, että sunnuntaina paastosin ja maanantaisin on punnituspäivä. Joka tapauksessa yllättävänkin hyvin siihen nähden, että ensimmäisen paastoilun jälkeen syöpöttelin pääsiäisenä itseni ähkyyn monena päivänä ja viime viikolla tankkasin kovasti spinningmaratonia varten (ehkä vähän liikaakin.) Kumpikaan viikko ei siis ole millään tavalla ollut normaaliviikko. Kuinka paljon paino sitten putoaa, kun alan viettämään ne viisi päivää oikeasti normaalina? Vai pysähtyykö painonpudotus jossain vaiheessa? Huvittavaa oikeastaan, että edes pohdin tätä, koska alunperinhän lähdin mukaan tähän projektiin niistä muista terveysvaikutuksista, enkä missään painonpudotustarkoituksessa. No, onhan se kieltämättä hauskaa, jos paino putoaa, eikä ole oikein muutakaan mittaria tällä hetkellä millä mittaisin tämän pätkäpaastoilun vaikutuksia itseeni.

Olen huomannut, että blogiini on viime aikoina tultu paljon hakemalla juttua paastoilusta. Eli kysykää toki asiasta lisää, jos kiinnostaa! Tai kommentoikaa omista kokemuksistanne tai epäluuloistanne.

Lisään tähän vielä linkin yhteen sivuun, jossa puhutaan nimenomaan noista muistakin asioista eikä keskitytä vain painoasioihin:

 Tutkijat havaitsivat, että nälkäisten hiirten aivoihin alkoi muodostua uusia soluja, mikä jarrutti ikääntymiselle tyypillisten muistiongelmien ilmaantumista.  Kiinnostava lisähuomio oli, että vuoropäivin tai jaksoittain tapahtuvalla paastoamisella oli suotuisammat vaikutukset muistiin ja oppimiskykyyn kuin pysyvällä kaloreiden rajoittamisella.

Tässäkin avaintekijäksi osoittautui IGF-1. Nälkäisen eläimen maksa tuottaa sitä erittäin vähän.

 –IGF-1 on hormoni, joka saa elimistön käymään ylikierroksilla.  Kun kalorimäärää rajoitetaan, sen eritys laskee. Tällöin uusien solujen tuotanto hidastuu ja elimistö alkaa sen sijaan korjata vaurioituneita soluja. Tämä tarkoittaa mm. vanhenemisprosessin hidastumista.

Professori Mattsonin mukaan on erittäin todennäköistä, että ihmiset reagoivat samalla tavoin: nälkä saa niin hiiren kuin ihmisenkin skarppaamaan. Käytännössä siis Alzheimerin tautia, dementiaa ja muistisairauksia voitaisiin merkittävästi ehkäistä ja hidastaa paastoamalla säännöllisesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti