Tunnisteet

elintarvikkeet (48) elämä (34) Emmerdale (7) Euroviisut (3) haaste (10) joulu (7) juoma (15) keho (30) kesä (1) kirjat (22) koira (14) kuntoilu (57) Kuntoportti (20) käsityöt ja askartelu (7) Leffat (7) lenkkeily (11) lista (19) Minä (16) musiikki (5) onnellisuus (11) paasto (9) pelit (7) pyöräily (7) reissaaminen (15) ruoka (41) spinning (9) syksy (7) talvi (5) tankotanssi (18) unet (1) vaatteet (13) venyttely (10) yoga ja pilates (6) zumba (5)

maanantai 31. joulukuuta 2012

Kooste vuodesta 2012

Kylläpä se vuosi vierähti taas nopeasti. Siitäkin huolimatta on tänä vuonna ehtinyt silti tapahtua paljon kaikenlaista. Koostan tähän tärkeimpiä ja merkittävimpiä tapahtumia ja muutoksia, joita sattui vuonna 2012.

Kuntoilu

Vuosi sitten asetin itselleni aivan liian kunnianhimoiset tavoitteet ja siihen se koko juttu sitten varmaan kaatuikin. Ensivuodelle yritän luoda realistisemmat tavoitteet, jotten puolivälissä vuotta vaivu epätoivoon. Olin kirjannut ylös näin:
 • salikäyntejä vähintään 104 kpl
 • kiloista pois tuplana se mitä loppuvuodesta tuli takaisin
 • keskimäärin kerran kuussa kokeilemaan jotain uutta tai tekemään jotain, mitä ei ole tehnyt moneen kuukauteen
 • Kilometrejä ei voi suoraan jakaa
  määrillä ja saada jotain tuloksia,
  koska joka kerta en ole laittanut
  kilometrimääriä.
 • rutiinien säilyttäminenMiten sitten kävi?

Rutiinit ovat välillä pysyneet ihan hyvin. Reissatessa vain ei tule tehtyä mitään ja osittain siitä syystä koko kesä meni ihan penkin alle.


Salikäynnit jäivät säälittävään 43 kertaan. Joinain viikkoina kyllä kävin jopa kolmekin kertaa, mutta sitten tuli se kesäloma ja nyt tämä joululoma, ettei ole ehtinyt käydä. Jossain vaiheessa myös yritin liian intohimoisesti osallistua kisaan, jossa kerättiin ryhmäliikuntatuntiosallistumisia, että salitreenit jäivät kokonaan välistä sen takia.


Uusien asioiden kokeilu meni kohtalaisen hyvin. Sain kaikenkaikkiaan Yhdeksän merkintää luettelooni:
 1. Step
  Positiivinen yllätys. Ei nyt mitään superkivaa, muttei myöskään niin karmeeta mitä pelkäsin.
 2. Brazilian Rhytms
  Ei yhtä hauskaa kuin zumba, mutta kai tuollakin voisi käydä aina silloin ku vaan aikatauluun sopii. Harvemmin varmaan vaan sopii ku on vaan kerran viikossa.
 3. YogaPilates
 4. Shape
  Eihän siellä nyt mitään niinkään uutta ja outoa ollu. Eräänlaista jumppaa tms. Tuttuja liikkeitä kuitenkin suurin osa. Steppilaudoista ja punnerruksista en vaan tykkää, vaikka ne ois missä.
 5. Kahvakuulailua
  Vähän mälsää. Joihinikin liikkeisiin tarttis selkeesti isomman, joihinkin meinas tuokin olla liikaa. Pienimmän otin. Mikä siis neuvoksi? Voi kyllä hyvinkin olla, että en ees käy toiste.
 6. Tankotanssi
  Kivaa oli.
 7. Afrotanssi
  Tämänkin kai voi lisätä tähän listaan, kun sitä en ole pitkään aikaan päässyt kokeilemaan.
 8. BodyBalance
  Mälsempää ku YogaPilates. Toimii parhaiten ehkä yhdistettynä muuhun treeniin kuin aivan yksinään.
 9. Dance, Showdance & Burleski
  Maailman kivointa ikinä.
  Oikeasti en ihan
  kaikkea muistanut
  merkitä.
Kommentit on kirjoitettu tuoreeltaan. Näin jälkikäteen tahdon lisätä sen, että kun olen käynyt uudestaan Shapessa ja Kahvakuulassa, niin on ollut ihan erilaista ja todella hauskaa. Niin paljon siis riippuu vetäjästäkin. Kolmas Shape-kerta taas oli se kun tuli vain turhautunut ja paha mieli ja melkein itkin siellä tunnilla. Eli niin sitä vaan voivat tunnit olla erilaisia.

Fitocracyssa pääsin levelille 20 ja seuraavaan leveliin olisi enää 5805 pistettä kokonaispisteideni ollessa 45545. Palvelun käytönhän aloitin vasta joskus tänä vuonna. Kuinkahan pitkälle pääsen nyt kun saan kokonaisen vuoden aikaa kerätä pisteitä.
Mitenkäs sitten painoasiat heittelivät? Alla taulukko. Eli elokuuta kohden nousi ja sitten lähti laskuun. Vaikkei tänään olisikaan ollut virallinen punnituspäivä, niin viimeisen päivän kunniaksi kävin aamupunnituksessa. Joulumässäily ja -laiskottelu jännitti ja pelotti. Odotin jotain kunnon turvotusta ja ennätyspainoa. No, olihan siellä jonkinlainen yllätyspaino. Nimittäin koko vuoden alhaisin paino! Vain 1,4 kg enemmän kuin viimevuoden alhaisin paino, joka on vähemmän kuin moneen vuoteen.


Eroa pienimmän ja suurimman välillä 9,4 kg. Eroa vuoden takaiseen -3,8 kg. Jospa tuleva vuosi ei alkaisi elokuuhun asti nousevana vaan laskevana tai pysyvänä painona.

Kirjallisuus

Ennen vanhaan pikkutyttönä olin varsinainen lukutoukka. Voitinpa joskus diplominkin sen kunniaksi ja opinhan lukemaankin jo alle 5-vuotiaana. Viimeisen kymmenen vuoden aikana oli lukemisharrastukseni kuitenkin hiipunut lähes olemattomiin. Etenkin yliopistoahdistus pisti kapuloita rattaisiin, enkä jaksanut lukea enää niin tenttikirjoja kuin muitakaan teoksia. Lähes kahden vuoden ajan olen aktiivisesti yrittänyt herätellä lukemisintoani. Into onkin herännyt ja kasvanut liiankin suureksi. Koko ajan tekisi mieli lukea kaikenlaista. Aika vain ei meinaa millään riittää. Pikku hiljaa olen onnistunut kuitenkin siinä, että luen yhä enemmän ja enemmän. Tänä vuonna ryhdyin kirjoittamaan ylös lukemani kirjat ja julkaisen luettelon nyt teille. Mukana ei ole lastenkirjoja, joita olen lukenut ja joitain on saattanut ihan vain unohtua, koska keksin kirjoittaa nämä ylös vasta elokuussa ja yritin muistella, mitä ehdin alkuvuodesta lukea.

Eipä tämä mikään hirveän pitkä lista ole, mutta on siinä ainakin keskimäärin enemmän kuin yksi kirja per kuukausi. Tästä on hyvä jatkaa ja lukea ensivuonna vieläkin enemmän. Näistä jopa neljä on sellaisia, jotka olin lukenut aiemminkin.

Pratchett, Terry                Elävää musiikkia
Wall, Mick                        W.A.R. : W. Axl Rose
Mötley Crüe,                    The Dirt - Törkytehdas
Osbourne, Ozzy               Minä Ozzy (äänikirja)
Härkönen, Anna-Leena    Ei kiitos (äänikirja)
Christie, Agatha               Syyttävä sormi (äänikirja)
Christie, Agatha               Mykkä todistaja
Lord, Walter                    Titanicin kohtalonyö
Chaplin Charles               Oma elämäkertani
Sixx, Nikki                       Nikki Sixxin maailma
Beigbeder, Frederic          24,99
Hobb, Robin                    Salamurjaahan oppipoika
Pratchett, Terry               Totuuden torvi
Laakso, Kukka
& Tavi, Varpu                   Maanantaisoturit

Itkonen, Juha                    Anna minun rakastaa enemmän
Furman, Ben                     Ei koskaan liian myöhäistä saada onnellinen lapsuus
Tavi, Varpu
& Lehtonen, Kikka           Laihdu herkutellen ja pysyvästi
Tavi, Varpu                       Maanantaisoturin dieetti

Tavi, Varpu
& Huovinen, Anja             Hormoniharmoniaa ruokavalion ja joogan keinoin
Gaiman, Neil                     Unohdetut jumalat
Sundell, Jan                       Hanki lihasta, polta rasvaa

 

Muu elämä

Vuosi oli suurten muutosten aikaa. Elämäni on tällä hetkellä hyvin erilaista kuin vuosi sitten. Melkein kaikilla osa-alueilla elämässäni on tapahtunut jotain.
 • Sain vihdoinkin akademisk svensk -kurssin suoritettua, jonka seurauksena minustakin tuli humanististen tieteiden kandidaatti.
 • Muutin ihanasta keskustan asunnostani miehekkeen luo, eikä kaikki olekaan enää ihan käden ulottuvilla.
 • Sain potkut töistä. En ollut surkea työntekijä vaan koko pulju lopetettiin täältä ja me kaikki saimme potkut. Pitkään oli outoa totutella vapaisiin viikonloppuihin. Vietin myös ensimmäisen täysin vapaan kesän sitten seitsemään vuoteen. Nykyään nautin viikonlopuista enemmän kuin vuosiin.
 •  Rennon kesäloman jälkeen aloitin uuden koulun. Viiden päivän kouluviikko ja läsnäolopakko on vaatinut todella paljon totuttelua.

Muistot ja teot

Jos mietin tämän vuoden uusia kokemuksia, niin parhaat muistot ovat tankotanssista ja Mötley Crüen keikalta.

Jos mietin laajemmin tätä vuotta ja sellaisiakin muistoja, jotka eivät olleet nyt uusia, niin lisään listaan vielä hetket kirjojen, elokuvien, pelien ja Pommin parissa sekä miehekkeen kiusaaminen ja sukuloiminen, unohtamatta matkaani Emmerdaleen ja eri tilaisuuksia, joissa olen tavannut muita faneja.

Tärkein yksittäinen teko on ehdottomasti tämän blogin synty. Miten pärjäisinkään enää ilman tätä. Toivottavasti ensi vuonna tähän aikaan kirjoitan taas koostetta kuluneesta vuodesta, enkä ole jättänyt sillisalaattiani unholaan.

Ensivuodella on kova paikka, jos se aikoo päihittää tämän vuoden.

Huomenna onkin sitten aika julkaista vuoden 2013 tavoitteet, haaveet ja haasteet. Ideoita otetaan vielä vastaan.


3 kommenttia:

 1. Toivottavasti tartut johonkin lukemis- ja/tai leffahaasteeseen. Valitse myös kaapista ne lautapelit joita ei ole pelattu ollenkaan tai vuosiin ja ota tavoitteeksi pelata niitä vuoden mittaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko mitään hyvää vinkkiä johonkin pienehköön tai useaan pieneen leffahaasteeseen? Tällä hetkellä on vaan tarkoituksena katsoa paljon ja kaikkea. Ei mitään sen tarkempaa.
   Noihin leffajuttuihin en kyllä mielelläni laita mitään aikarajaakaan vaan katson niitä vaan koko loppuelämäni. Ellei sitten vastaan tule joku hyvä ja pieni haaste.

   Poista
 2. Tuo rutiinien säilyttäminen ja silti uuden kokeilu onkin tasapainoisen elämän haaste meillä kaikilla! Olen yrittänyt itse ottaa uuden kokeilun rutiiniksi :D mutta välillä se vaatii hiukan tuumastelua. Toki aivot ilahtuvat tällaisista jumppatoveista. Asioita joita itse olen pohtinut tämän vuoden aikana ovat Nykyihmisten kyvyttömyys elää hetkessä ja priorisoida ajattelua sekä kiireen ilmapiirin ja suorituskeskeisyyden vahingollisuus. Välillä kannattaa ajatella, miten kannattaa ajatella. Itselläkin on tapana takertua tulevaisuuteen ja valmiisiin juttuihin. Silloin aina muistutan itseäni, että "valmis" on elämässä illuusio. En minä, eikä kukaan muukaan ole kuunaan valmis. Me kaikki olemme ikuisia harjoittelijoita. Näin on myös hauskempaa! Kun ajattelee, että nuo muutkin ovat harjoittelijoita, niin välttyy epärealistisilta odotuksilta ja voi tehdä helpommin yhdessä. Kumpa kaikki ihmiset ensi vuonna tuumastelisivat oikein paljon!

  Kaksi erinomaista kirjasuositusta voin tässä tehdä, toinen löytyy yle areenalta äänikirjana (tosin loppupään jaksoja viedään) Groucho Marxin omaelämäkerta, joka on yksi hilpeimmistä koskaan lukemistani kirjoista. Yle areenasta siis voi ottaa maistiaisen! Ja toinen on kirja, jota luen opintoja varten "älyä tuntevasi, tunne älyäväsi". Tavattoman järkevä kirja, joka sopii kaikille niille, jotka karttavat yläpilveä ja arvostavat selväjärkisiä käytännön neuvoja :)

  VastaaPoista