Tunnisteet

elintarvikkeet (48) elämä (34) Emmerdale (7) Euroviisut (3) haaste (10) joulu (7) juoma (15) keho (30) kesä (1) kirjat (22) koira (14) kuntoilu (57) Kuntoportti (20) käsityöt ja askartelu (7) Leffat (7) lenkkeily (11) lista (19) Minä (16) musiikki (5) onnellisuus (11) paasto (9) pelit (7) pyöräily (7) reissaaminen (15) ruoka (41) spinning (9) syksy (7) talvi (5) tankotanssi (18) unet (1) vaatteet (13) venyttely (10) yoga ja pilates (6) zumba (5)

tiistai 29. tammikuuta 2013

ARVONTA & Islannin kirjailija, Hallgrímur Helgason

Nyt sain vihdoinkin luettua ensimmäisen kirjan, joka sopii tämän vuoden kirjahaasteisiini. Eli ensimmäisen kirjan omasta hyllystäni. Tämä suuri kunnia oli kirjalla nimeltään

Islannin kirjailija (Hallgrímur Helgason)

Kirja oli sellainen, että useassakin kohdassa mietin, että onko alkuperäinenkin teksi ollut niin erikoista ja yrittänyt olla taiteellista vai onko alkuperäinen teksti ollut ihan normaali ja selkokielinen ja tämä oli vain huono käännös.

Olen huomannut että tuollainen olo tulee lähes aina kun lukee jotain kirjaa, jonka alkuperäinen kieli on jotain muuta kuin suomi tai englanti. Ovatko englannin kielen lauserakenteet, sanonnat yms. niin tuttuja, että tekstiä on helppo ymmärtää, vaikka kääntäjä tekisikin virheitä ja/tai kääntäisi sanontoja liian sanatarkalleen.

Heti jos jostain itselle tuntemattomammasta kielestä käännetään kirjaa, niin jotain siitä alkuperäisestä jää käännökseenkin ja olen heti paljon enemmän hukassa. Sanatarkalleen käännetyistä sanonnoista tulee vain epämääräistä sanojen heittelyä.

Joitain ihan kummallisia sanavalintojakin kirjassa oli, jotka saivat minut kummastelemaan, esim:
Vähänläntä (Voiko noinkin sanoa? Tällä ilmeisesti tarkoitettiin lyhyenläntää.)
Sarmööri
Puistokatu (New Yorkista puhuttaessa olisi varmaan voinut vain sanoa Avenue?)

Näiden outojen sanavalintojen takia jäin miettimään, että kenties kirjassa ja sen käännöksessä on paljon muutakin häikkää, joka ei vain niin pahasti silmään pistänyt, mutta jäi silti alitajuisesti vaivaamaan.

Oli se sitten tarkoitus tai ei, niin tähän kirjaan joka tapauksessa sopi tuollainen vähän sekavampikin kieli. Olihan tässä aihekin hyvin erikoinen ja välillä olimme pitkiäkin pätkiä kirjailijan pään sisällä ja eihän sellainen voisi mitenkään olla selkokielistä. Kai kaikkien kirjailijoiden (tai ylipäätään taiteilijoiden) pitääkin olla vähän sekaisin.

En oikein vieläkään osaa sanoa pidinkö tästä kirjasta vai en. Tuskin tätä haluan lukea koskaan uudelleen, mutta olisi liioiteltua sanoa, että tämä olisi ollut huono. Vuorotellen tapahtui jotain sellaista, että mielestäni kirjassa mentiin typerämpään suuntaan tai sitten yhtäkkiä kirjasta tulikin mielenkiintoisempi. Ehkä sitten osa tarinoista kiinnosti enemmän kuin osa. Tässä kun sai ikään kuin monta tarinaa yhdellä iskulla. Liikaa en haluaisi paljastaa tästä kirjasta etukäteen, mutta kun vasta lopuksi luin takakansitekstin, niin oli yllättävää kuulla, että kirja, jota tässä kirjassa käsitellään onkin ihan oikea kirja ja tämän lukemani kirjan henkilö löyhästi perustuu ihan oikeaan kirjailijaan, joka on voittanut Nobel-palkinnon sillä kirjallaan. Pitäisiköhän nyt lukea sekin. Todennäköisesti siinä ei olisi minulle enää mitään uutta nyt kun olen lukenut tämän Islannin kirjailijan. Olisi pitänyt lukea nämä kirjat toisinpäin.

Suosittelen tätä kirjailijoille tai kirjailijoiksi haluaville.

Koska en tätä kirjaa halua lukea enää uudestaan ja kirjahyllyyni tarvitsisi saada tilaa uudemmille kirjoille, niin lahjoitan tämän sille, joka voittaa sen arvonnassa. Mielelläni myös kuulisin mitä muut ovat mieltä tästä kirjasta. Voittajan ei tietenkään ole pakko raportoida lukemisestaan mitään, mutta ainakin itse pidän peukkuja pystyssä, että joku kirjablogin pitäjä sen voittaisi. Saat toki osallistua, vaikket pitäisi kirjablogia tai ylipäätään mitään muutakaan blogia.

Muotin heitin pesuun heti kuvaustilanteen jälkeen.
Oli vain kiire saada tänne tämä kuva, että saan
julkaista uuden tekstin.
Arvonta alkaa nyt ja voit osallistua siihen jättämällä kommentin tähän tekstiin. Jos liityt samalla lukijaksi tai olet jo, niin saat kaksi arpaa. Kerro kommentissasi montako arpaa tahdot. Arvonta suoritetaan 7.2. Jos en utelujen jälkeen kuule voittajasta kahden viikon sisään mitään, niin suoritan arvonnan uudelleen.

Lohdutuspalkintona (tai parempana palkintona niille, jotka eivät lue niin paljon) arvon myös turhaksi jääneen jääpalamuotin. Se on pehmeämpi kuin tavalliset jääpalamuotit, mutta ei yhtä pehmeä kuin tuo uusimpani. Eli olen tehnyt sillä muutaman kerran raakasuklaita, mutta siihen tarkoitukseen muotti on hiukan liian kova ja irroittelu liian vaikeaa. Ei kuitenkaan mahdotonta. Ainakin jäiden tekoon tuon pitäisi olla ihan hyvä. Kuvioina siinä on sydämiä, tähtiä ja renkaita. (Tai jos kukaan ei oikeesti halua tuota muottia, niin en sitä väkisin lähetä. En vaan tarvi sitä enää ite ja aattelin, että joku vois tarvita.)

5 kommenttia:

 1. Tuo kirja kuulostais ihan mulle passelilta, mutta en halua sitä, sillä en tiedä milloin ikinä ehdin sen lukemaan. Pelkkää täytettä kirjahyllyyn en halua. Muottejakin mulla on jo omasta takaa.

  Kiva oli lukea tuosta kirjasta, mutta kuulostaa niin sekoboltsilta, että ei kuitenkaan mulle aiheesta huolimattakaan.

  VastaaPoista
 2. Taitaa riittää mulle ykskin arpa, kun ei kukaan muu halua osallstua :-D Pitäisikö siis päätellä että teos ei ole kvin houkutteleva?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään ihan meidän välisenä salaisuutena se, että tää kirja on oikeesti maailman paras ikinä! ;)

   Poista