Tunnisteet

elintarvikkeet (48) elämä (34) Emmerdale (7) Euroviisut (3) haaste (10) joulu (7) juoma (15) keho (30) kesä (1) kirjat (22) koira (14) kuntoilu (57) Kuntoportti (20) käsityöt ja askartelu (7) Leffat (7) lenkkeily (11) lista (19) Minä (16) musiikki (5) onnellisuus (11) paasto (9) pelit (7) pyöräily (7) reissaaminen (15) ruoka (41) spinning (9) syksy (7) talvi (5) tankotanssi (18) unet (1) vaatteet (13) venyttely (10) yoga ja pilates (6) zumba (5)

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Vuoden 2013 haasteet ja tavoitteet

Uuden vuoden lupauksia en suostu tekemään, mutta jotain tavoitteita ja haaveita on hyvä olla ja on minua jo jonkinlaisilla haasteillakin heitetty. Nämä ehkä ovatkin vasta alustavaa tuumailua kuin mitään varmoja lupauksia mihinkään.

Käsityöt

Ylipäätään tehdä enemmän käsitöitä ja nimenomaan valmiiksi asti. Tehdä valmiiksi keskeneräiset käsityöt. Korjata takit ompelemalla saumat kiinni ja napit paikalleen tai heittää ne takit kokonaan menemään.

Kirjallisuus

Raisan blogista voisin suoraan varastaa pari kirjoihin liittyvää haastetta. Alunperin haasteet ovat lähteneet täältä ja täältä ja lisää lukuhaasteita voit etsiä täältä. Klikkaamalla saat tarkemmat tiedot haasteista. Ensimmäisessä haasteessa Kansankynttiläin kokoontumisajossa luetaan tietokirjoja eri kategorioista kavuten yhä ylemmille tasoille.

Sytkäri - 3 kirjaa ja 2 kategoriaa
Taskulamppu - 6 kirjaa ja 3 kategoriaa
Hehkulamppu - 9 kirjaa ja 4 kategoriaa

Kategoriat ovat seuraavat:

I) Filosofia
II) Psykologia
III) Uskonto
IV) Yhteiskunta
V) Media ja viestintä
VI) Maantieto
VII) Matkat
VIII) Kansatiede
IX) Luonnontieteet
X) Luonto ja ympäristö
XI) Matematiikka
XII) Tekniikka, teollisuus (esim. muotoilu) ja liikenne
XIII) Käsi- ja puutyöt, kokkailu & muunlainen askartelu. Huom! Edellyttää kirjan avulla toteutetun projektin.
XIV) Talous ja kuluttaminen
XV) Kirjallisuustiede
XVI) Kielet ja kielitiede
XVII) Historia
XVIII) Kuvataide, musiikki, tanssi ym.
XIX) Elämäkerrat ja muistelmat
XX) Yleisteokset

Toisessa kirjahaasteessa luetaan lukemattomia kirjoja omasta hyllystä ja lukumäärien perusteella yritetään kivuta jollekin vuorelle. Minä en taida uskaltaa ottaa omaksi tavoitteekseni tuota Kolia isompaa. Tarkempi tutkimusretki kirjahyllylleni kertoi sen, ettei minulla ole tarpeeksi lukemattomia kirjoja noihin toisiin tasoihin. Pitäisiköhän ostaa lisää, jotta voisin tavoitella korkeampiakin vuoria? Taidan sitten olla aika reipas lukemaan omia kirjojani. Moni noista on tullut luettua jo useampaankin kertaan. Kätevää näissä kahdessa kirjahaasteessa on se, että minulla taitaa olla joitain kirjoja, joita lukemalla saan merkintöjä molempiin haasteisiin.
Muun muassa nämä lukemattomat kirjat löytyivät hyllystäni. Tuo yksi noista on sitten kirjaston poistomyynnistä.
Se ei ole kähvelletty! Mistähän näistä aloittaisi...

Elokuvat

Yhtenä haaveena ja tavoitteena on ollut, että katsoisin kaikki AFI-listan elokuvat. Tai ainakin mahdollisimman monia niistä. Katselinkin niitä jo viimevuonna. Vai olisiko hyvä idea katsoa vaikkapa kaikki parhaan Oscarin saaneet elokuvat? Monia niistä varmaan olenkin nähnyt. Mielessäni olen pyöritellyt myös sellaista, että katsoisin IMDB:n top 100 tai top 250 tai jonkun muun määrän. Tässä on tietenkin se vaikeus, että tuolla listalla tapahtuu paljon muutoksia ja sijoitukset vaihtelevat, eikä se ole pysyvä ja kiinteä lista. Hyvänä puolena tässä on se, että näihin elokuvien katseluun en ole laittanut mitään aikarajaa. Kyseessä ei ole vuoden projekti vaan koko loppuelämän.

Hyvin amerikkalaispainotteisia taitavat nuo listaideat olla. Joitain muitakin listoja pitäisi keksiä. Parhaat sata suomalaista onkin listattu täällä. Mistäs listalta vielä katsoisi? Joku lista, jossa elokuvia vain Euroopan ja Yhdysvaltojen ulkopuolelta? Mistähän sellaisen keksisi? Joku idea näissä listoissa kuitenkin pitää olla.

Painonhallinta

Tänä vuonna en tahdo tai osaa tehdä mitään tarkkaa tavoitetta painoasioihin liittyen. Tai sitten mietin sitä myöhemmin ja luon tavoitteita kesken vuotta. Ehkä tämän hetken tärkein tavoite olisi, että paino ei nouse tai jos nouseekin, niin se olisi sitten niiden armottomien lihaksieni ansiota. Tietenkin yksi tavoite voisi olla se, että mahtuisin niihin viimeisimpiinkin vaatteisiin, jotka vielä odottavat ylähyllyllä.

Kuntoiluun liittyvät tavoitteet:

 • kuntosalikäyntejä vähintään 52
 • en anna kuntosalilla järjestettävien kisailujen häiritä kuntosalitreeniä
 • kokeile ainakin jotain uutta tai harvinaista lajia
 • yli viikon tauot ovat sallittuja vain sairastellessa
 • hanki lihasta
 • venyttele
 • tahtoisin lisätä tähän sen yhden leuanvedon tekemisen, mutta en tiedä miten sen harjoittelisin ja missä sitä tekisin. Pitääkö ostaa oma tanko?

Ruokavalio

Karkkilakkoryhmään minut onkin jo lisätty facebookissa. Tämä vain tuli niin äkkiä. Pitäisi ensin päästä joulukarkeista eroon. Tällaiset kutsut ja ideat pitäisi saada viikko ennen aloitusaikaa, eikä edellisenä päivänä. Mietinkin sellaista vaihtoehtoa, jos lähtisin tähän vasta loppiaisena mukaan tai sitten kehittelen itselleni jonkun toisentyyppisen lakon tai kokeilun. Joskus kevään korvalla voisi tietenkin pitää jotain tipatonta kauttakin.

Mitä haasteita, tavoitteita ja toiveita te olette asettaneet itsellenne? Olisiko mielessä lisää haasteita, joihin voisit minut yllyttää? Antaa tulla vaan!


15 kommenttia:

 1. Bongaasin ainakin tuon Väreilevä kaupunki teoksen, joka on mullakin luettavian listalla =)

  Uusi vuosi on hyvä aika tehdä hyvät päätökset ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väreilevästä kaupungista taisin joskus lukea kaksi ensimmäistä sivua. Sitten aina nukahdin, enkä koskaan saanut luettua pitemmälle.
   Ei se välttämättä huono ole, ehkä olin vain hyvin väsynyt?
   En kuitenkaan uskalla aloittaa sillä tätä kirjahaastetta.

   Poista
 2. Tässä on nyt niin montakin juttua mihin voisi kommentoida, mutta kun on harva pää niin kommentoin tuohon viimeisimpään asiaan:

  Voithan tehdä sellaisen karkkilakon, että on vain yksi tietty karkkipäivä viikossa ja siitä pidetään kiinni. Lakko se on sekin, vaikka ei täyslakko. Eipähän tarte syödä kaappeja tyhjäksi loppiaiseen menessä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen vaihtoehto tuokin. Koko juttu vaan on mulle aika pöhkö, ku enhän ees oo mikään karkki-ihminen normaalisti, enkä ees syö kerran viikkoon sitä karkkia. Joulun aika (,joka on vielä meneillään) on sitten eri asia. Silloin niitä menee.

   Pitää katsoa miten tässä tekisi. (Raakasuklaa oli onneksi sallittu tuolla ryhmässä. Sitähän meikäläinen eniten syökin! :) )

   Poista
  2. Kirjaurakan puitteissa mua saattais kiinnostaa tuo Funetista Facebookiin kirja. Sehän menee tuohon Kansankynttiläin lukuhaasteeseen tosi näppärästi.

   Poista
  3. Hykertilinkin jo sitä kuinka se menee molempiin haasteisiin :P
   Kelpaakohan koulukirjat siihen vai miten määritellään tietokirja?
   Saattaapi olla, että voin lainata tuota sitten joskus kun oon ensin ite lukenu sen.

   Poista
 3. Jee, mahtavaa uutta vuotta siis sinulle! :-)

  IMDB:n lista painottaa varsin tehokkaasti uusimpia kassamagneetteja, mutta toki sieltä läytyy muitakin. Hyvä siis, että käytät hyväksesi useampaa leffalistaa.

  Kiva on, jos bloggaat välillä kirjoistakin. Kaikki muukin on superia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa sinullekin! :)
   Mietin tässä, että ehkä katsoisin aluksi leffoja noilta muilta listoilta ja sitten kun ne on katsottu, niin on helppo siirtyä IMDB:n listan pariin. Siellä on varmaan paljon samoja.

   Poista
 4. Hitsit, kirjahaasteet olis tosi kivoja, mutta nykysin on niin vähän aikaa lukea, etten silloin halua väkisin lukea jotain haasteen vuoksi, vaan just sitä, mitä itte haluan. Ehkä sitten joskus valmistumisen jälkeen :D

  IMDB:n top satasen kattelu (tai ainakin niiden leffojen kattominen, jotka top100:sta on vielä näkemättä) voisi olla vielä ihan toteutettavissa, ei tuntus niin paljon siltä, että olis tynnyrissä kasvanut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan tuon tunteen. Eikun vaan nopeasti valmistumaan, niin on taas aikaa! :)

   Tai lähde tuohon kansainkynttiläin haasteeseen. Eikös sinne voi sitten tunkea kaikkia tenttikirjojakin ja jos sattuu lukemaan, niitä mahdollisimman monelta eri alalta, niin hyvä vain. ;)

   Aattelinkin, että katsoisin nimenomaan vain niitä, joita en ole aiemmin nähnyt. Useita sellaisia kyllä on, joita on nähnyt, muttei muista niistä mitään. Pitäisiköhän katsoa uudestaan. Vai onko sitten ollut huono elokuva, jos siitä ei muista mitään?

   Poista
 5. Kiva että jollakin muullakin on tuo yhden leuan vedon saanti tälle vuodelle :D Kokeilin toissapäivänä, mutta kaukana vielä ollaan! Meillä siis kotona ihan perustanko ja aattelin alkaa kokeilemaan josko jakkaran kanssa ensin vähän harjotitelisi :) Ja mies neuvoi ottamaan vasta otteen ja mielellään kapean, tämäkin kuulemman helpottaa :)

  www.elamankultahippusia.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsin hitsi.. pitäisiköhän oikeasti mennä ostamaan se tanko. Eräänä päivänä tämän blogikirjoituksen jälkeen mieheke ihmetteli, että: "etkö muka saa yhtään leukaa?"
   Minä siihen tokaisin: "No, en tiiä vaikka saisin sata, mutta kun en oo koskaan kokeillut!"

   Jos nyt ei ihan sataa, niin on se kuitenkin mälsää kun en tiedä yhtään lähtötasoani. Olisiko se yksi leuka jo lähellä vai todella kaukana.

   En usko, että muissa kuntoiluissani käytän noita täsmälleen samoja lihaksia mihinkään eli todennäköisesti se olisi vielä tooodella kaukana. Mutta mistäs sitä koskaan tietää... ;)

   Lykkyä tykö harjoitteluun!

   Poista
  2. meilä oli sama kommentti miehellä :D mutta totesinkin hälle että ei en oo koskaan saanu. Anttilassa maksoi tuo tanko n.25€ eli ei päätä huimaa :) joten eikun ostoksille! PS. kiva blogi sinulla!

   Poista
  3. Kiitos! :)
   Pitäisiköhän lisätä syntymäpäivätoiveisiin tuo tanko vai ihan vaan manipuloida mieheke ostamaan se. Kuitenkin itsekin haluaa sellaisen.. ;)

   Poista
  4. Aika harvinaista kai se yhdenkään leuan vetäminen on. Mutta sitten jos saa yhdenkin niin onnistuu kai se samalla vauhdilla sitten useampikin. Ajattelisin siis että eka on se vaikein. Varmaan oikeasta taktiikastakin on hyötyä. Hyvä viknkki siis tuo, että kannattaa olla kapea ote.

   Poista